Çiyan İlaçlama

Çiyan, etkili bir zehre sahip olan ve omurgasız canlılar sınıfında incelenen bir böcek türüdür. Uzun ve ince bir vücut yapısına sahip olan çiyanlar, görüntü itibarı ile kırkayak böceğine benzerler. Çok tehlikeli ve çok etkili zehirleri olan çiyanların vücutları boğumlar halindedir ve her vücut boğumunda 2 çift ayak bulunur. Bu ayakların uçları aynı zamanda çok zehirlidir. Vücutlarının alt kısımlarında 100’ün üzerinde birçok ayak bulunan çiyan canlılarına, dünyanın her yerinde rastlanır. Boyları ortalama 30 cm kadar olan çiyan böceklerinin renkleri genellikle kırmızı, siyah, kahverengi, sarı ve mavidir. Fakat çiyanların boy ve renkleri türlerine göre değişmektedir. Çiyan böcekleri dağlık bölgeler ve çayırlık alanlarda yaşar. Bu alanlarda taşların altlarında, kayaların diplerinde, çalıların ve yaprakların altlarında bulunur.

Çiyan yuvasını toprağı kazarak açtığı deliklerin içlerine yapar. Sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmurların sık yağması ile çiyanını yuvası bozulur ve çiyan kendisine güvenli bir yer bulmak amacıyla ev içlerine girer. Bina içlerinde çiyan öncelikle nemli bölgeler olan bodrum ve çatı gibi alanlara yerleşir. Bu alanlardan ev içlerine giren çiyan çok tehlikeli bir canlıdır. Etkili zehre sahip olan bir çiyanın bir insanı sokması durumunda hayati tehlike oluşmaktadır. Bu nedenle ev içinde çiyan böceğinin görülmesi durumunda acilen bir ilaçlama şirketi ile temasa geçilmelidir ve kesinlikle el ile temas edilmemelidir. Çiyan sokması durumunda insanlar kısmi felce uğrayabilir. Bu durum çiyanın zehri ile alakalı olarak ölümle dahi sonuçlanabilir. Öğle saatlerinde yuvalarında dinlenen çiyanlar, geceleri karanlık bastığında beslenmek amacı ile gezerler. Çiyan zehirlerinin etkisi yaşam alanlarına veya türlerine göre değişir. Örnek vermek gerekirse çöl ortamında yaşayan bir çiyan, diğer alanlarda yaşayan çiyanlara göre daha zehirlidir. Bu durum çöllerde yaşayan çiyan türlerinin suyu daha az tüketmeleri nedeniyle vücutlarında ki zehri atamalarından kaynaklanır.

Çiyan böceği doğal ortamlarda yaşayan küçük haşereler ile beslenir. Çiyan önce avını ısırıp felç eder ve etkisiz hale getirir. Daha sonra zehrin etkisi ile parçalara ayrılan avını yemeye başlar. Çiyan ısırması bu şekilde gerçekleşir. Çiyanlar tarafından ısırılan kişilerin vücutlarında ilk olarak şişme ve kızarıklık görülür bir süre sonra acı, kaşıntı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikâyetler ortaya çıkar. Çiyan çiftleşme sonrası onlarca yumurta bırakır. Ortam sıcaklığının etkisine göre olgunlaşan çiyan yumurtalarından yavrular çıkar. Çiyan ısırmasının ardından yapılması gereken ilk müdahale yaranın birkaç cm üzerinden sıkıca bağlamak ve bu yolla kan akışını yavaşlatmaktır. Kişi acilen bir hastaneye ulaştırılması gereklidir. Çıyan böcekleri insanlar için oldukça zararlı canlılardır. Bu nedenle çiyan görüldüğü anda çiyan ilaçlaması ile yok edilmesi gereken bir canlıdır. Ferdi olarak çiyan ilaçlaması yapmak çok tehlikelidir ve hayati önem taşır.

Çiyan ilaçlaması yapmak profesyonel ilaçlama şirketlerinin işidir. Burak mühendislik haşere kontrol ve ilaçlama firmamızın kullanmış olduğu ilaçlardır etkili ilaçlar olup, bu ilaçlar ziraat mühendisleri tarafından özel olarak hazırlanmaktadır. Burak mühendislik haşere kontrol ve ilaçlama şirketimiz çiyan ilaçlama hizmeti ile sizlere günün her saati hizmet vermektedir.

3–10 cm büyüklüğünde 2-8 mm eninde yassı halkalı etrafında 17 çift anteni olan zehirli canlılardır. Gündüzleri evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde gizlenirler. Geceleri dolaşır, böcek ve solucanlar ile beslenir, insana saldırmazlar.

“Çıplak ayakla dolaşırken, terlik, ayakkabı giyerken sokarlar. Isırdığı yerde bir birine benzeyen iki tane koyu renkte iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.”

KONTROL ÖNLEMİ:

Üredikleri kulübe ve evler boşaltılır içerisi ve dışarısı ile üreme yerleri kalıcı ilaçlarla ilaçlanır. Isırılan yer hızla emilir gerekirse ısırık yeri biraz kanatılır. Yaraya amonyak sürülür ve doktora getirilir.

Genel olarak katlarda, balkonlarda, bodrumlarda, rutubetli ortamlarda, yaprakların altında ve gübrelik alanlarda yaşarlar. Boyları 3 ile 7 cm arasında değişmektedir. Sıcak, nemli ve saklanabilecekleri yerleri tercih ederler. Yumurtadan çıktıktan sonra ergin hale gelmeleri 75 -150 gün arasında değişmektedir. İç ve dış alanlarda yuvaları, yaşam alanları tespit edilmeli ve periyodik olarak ilaçlama yapılmalıdır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Çıyanlardan kurtulmanın tek yolu profesyonel bir şekilde ilaçlama yapılmasıdır.